TEK17-säännökset edellyttävät, että uusissa yli 1000 m²:n rakennuksissa vähintään 60 % normitetusta nettoenergiantarpeesta katetaan energiajoustavilla lämmitysjärjestelmillä. Tämä on usein johtanut siihen, että koko lämmitys toteutetaan vesikiertoisella järjestelmällä. Nyt Rambøllin uusi, riippumaton raportti osoittaa, että joissain tapauksissa voi olla parempia ja kannattavampia vaihtoehtoja.

– Sanotaan, että yli 1000 m²:n asuinrakennuksissa saa käyttää vain vesikiertoista lämmitystä. Silti siellä on hyvät mahdollisuudet käyttää sähkölämmitystä, vakuuttaa Arne Hoseth Glen Dimplex Nordicilta.
– Oli itsestään selvää, että yli 1000 m²:n rakennuksissa saa käyttää vain vesikiertoista lämmitystä, sanoo Glen Dimplex Nordicin Pohjoismaiden tuotepäällikkö Arne Hoseth. – Siksi pidimme tätä markkinaa menetettynä. Mutta tiedämme, että jotkut asentajat käyttävät silti sähköpattereitamme ja -lattialämmityskaapeleita tällaisissa projekteissa.
– Sanotaan, että yli 1000 m²:n asuinrakennuksissa saa käyttää vain vesikiertoista lämmitystä. Silti siellä on hyvät mahdollisuudet käyttää sähkölämmitystä, vakuuttaa Arne Hoseth Glen Dimplex Nordicilta.
Yksi tällaisista projekteista on uudet asuinkerrostalot, joita rakennetaan vanhan JL Tiedemannin tupakkatehtaan tontille Ensjøssa Oslossa. – G-korttelin 322 asunnossa pääurakoitsija Veidekke ja rakennuttajat Selvaag Bolig ja Ferd sallivat meidän käyttää sähköpattereita ja sähkölämmitystä vesikiertoisen lämmityksen rinnalla, kertoo projektipäällikkö Rune Aasberg Romerike Elektrolta, joka vastaa koko sähköasennuksesta kohteessa.
Fakta
Rambøllin raportti perustuu laskelmiin, jotka on tehty pienemmästä asuinkerrostalosta, jossa on 22 asuntoa neljässä kerroksessa. He tarkentavat, että rakennuksen koko tai asuntojen määrä ei ole ratkaisevaa raportin tulosten kannalta. Samat periaatteet pätevät myös muihin yli 1000 m²:n asuinkerrostaloihin.Rambøll on tutkinut kolmea tyypillistä energiankäytön tasoa:
Esimerkki 1 (TEK17):Rakennus, joka täyttää TEK17-standardin vähimmäisvaatimukset U-arvojen ja ilmavuotolukujen osalta. Rakennus, joka juuri ja juuri täyttää § 14-2 mukaisen nettoenergiantarpeen vaatimuksen.
Esimerkki 2 (TEK17+):Rakennus, jossa on toteutettu energiatehokkuustoimia siten, että lämmitystarve on pienempi. Rakennuksen nettoenergiantarve on alle 90 % tyypillisen TEK17-rakennuksen tarpeesta.
Esimerkki 3 (passiivitalo):Rakennus, joka täyttää passiivitalokriteerit standardin NS 3700:2013 mukaisesti. Rakennuksella on erittäin alhainen lämmitystarve (< 15 W/m²).
Paljon joustavampaa sähköpattereilla
– Täytämme 60 prosentin vaatimuksen käyttämällä vesikiertoista lämpöä ilmanvaihtoon, käyttöveden lämmitykseen ja kylpyhuoneiden lattialämmitykseen, selittää Kristoffer Gregersen, Selvaag Bolig AS:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja. – On tärkeää muistaa, että käyttövesi on suurin energiankuluttaja. Ja koska nykyiset asuntomme ovat erittäin energiatehokkaita, riittää usein yksi tai kaksi sähköpatteria olohuoneen lämmitykseen. Lisäksi sähköpatterin siirtäminen on paljon helpompaa kuin kiinteästi asennetun vesikiertoisen patterin. Siksi sähkölämmitys on joustava ratkaisu sekä rakennuttajalle että asiakkaille.